Ondernemer: word je het of ben je het? Ilse Daniëls weet daar het antwoord wel op. Zij is het. Vanaf de eerste opdracht die ze ooit kreeg, wist ze dat dit was wat ze het liefst wilde doen. Daarbij wil ze ook nog graag een voorbeeld zijn: laten zien dat je als vrouw ook een succesvolle ondernemer kunt zijn, als je daarnaast een jong gezin hebt.

“Als ondernemer moet je elke dag met je bedrijf bezig zijn. Dat kost soms kruim maar het geeft ook heel veel energie. Ook tijdens vakanties gaat het door; dan ben ik natuurlijk niet de hele dag aan het werken, maar in rust stromen de mooiste ideeën in mijn hoofd. Reden genoeg dus om af en toe vrij te nemen.

Ik zoek altijd naar balans, in alles. De vrijheid om mijn eigen koers te kunnen varen tegenover de verantwoordelijkheid voor mijn personeel. Me blijven ontwikkelen tegenover dingen een kans geven om te groeien. Ik ben van nature nogal snel verveeld en het is heerlijk om te zien dat elke dag mij iets anders brengt. Soms is het fijn om te ervaren dat alles even heel steady is, maar dan gebeurt er weer iets dat alles op z’n kop zet. Daar moet je tegen kunnen en mee om weten te gaan. Gelukkig heb ik dat in de loop der jaren geleerd.

Twaalf jaar geleden was ik ‘ineens’ ondernemer. Iemand vroeg me iets te doen op marketinggebied en dat smaakte naar meer. Het is heel organisch gegaan, er kwam steeds een opdracht bij. In de beginjaren deed ik alles zelf en waren werkweken van 80 uur geen uitzondering. Dat kon toen nog. Gelukkig is er nu meer evenwicht; ik heb een team dat dingen uit handen heeft genomen, ik heb een gezin dat aandacht nodig heeft en die ik kan geven vanwege mijn team.

Ik heb een stip gezet op de horizon waar ik naartoe wil werken: ik wil de marketingafdeling worden van alle regionale MKB-bedrijven die daar zelf de kennis niet voor in huis hebben en wel prioriteit aan willen geven. Het is hard werken om daar te komen, maar dat is niet erg. De uitdaging en de afwisseling maken dit werk zo ontzettend leuk. Ik hou ervan om een doel te hebben en van de verantwoordelijkheden die dat met zich meebrengt.

Voor mij was er geen andere mogelijkheid dan zelfstandig ondernemer te worden. Ik wil me constant ontwikkelen, in de richting die ik zelf bepaal en op de snelheid die ik zelf prettig vind. Dat is voor mij het ultieme geluk van eigen baas zijn. Natuurlijk zit er ook een keerzijde aan deze vrijheid, maar die weet ik altijd zo om te buigen dat het bijdraagt aan mijn geluk.”