Geen betere reclame dan een tevreden klant. Die kan namelijk precies vertellen waarom jouw dienst of product zo goed is, hoe jouw werkwijze is, waarom anderen bij jou klant zouden moeten worden en wat jou onderscheidt op de markt. Hoe je een goede klantcase schrijft en waarom een klantcase een goed idee is, leggen we je in deze blog uit.

Waarom een klantcase?

Jouw klanten zijn de beste ambassadeurs die er zijn. Ze hebben ervaring met jouw product of dienst en weten uit de eerste hand hoe goed ze behandeld zijn. Mond-tot-mond reclame uit de eerste hand: daar kan geen marketingcampagne tegenop. In een klantcase laat je zien wat je te bieden hebt en wat je als bedrijf kunt bieden. Dat schept vertrouwen bij potentieel nieuwe klanten. Doordat de mening van een klant zo krachtig is, heb je met een klantcase een ‘sales-tool’ in handen.

De voorbereiding

Je begint natuurlijk met een kijkje in je klantenbestand. Als het goed is, staan daar alleen maar tevreden klanten in, dus dan kun je de zoektocht iets meer specificeren: voor welke klant heb je iets speciaals gedaan of gemaakt, wie is al heel lang klant, met welke klant heb je een speciale band of heb je iets leuks of bijzonders meegemaakt en welke klant komt goed uit zijn woorden? Gevonden? Benader de klant dan of hij/zij mee wil werken aan een interview. Bespreek vooraf wat het onderwerp is en op welk platform jouw klantcase gepubliceerd wordt. Dat kan de website zijn maar ook social media.

Positieve en negatieve ervaringen

Leg het doel van het gesprek uit en spreek een tijd af waarop het interview gaat plaatsvinden. Zorg ervoor dat je klant voldoende tijd heeft om zich voor te bereiden. Tijdens het interview kun je ingaan op de klantrelatie. Wat maakt dat de klant, klant werd en is gebleven? Hoe vaak is er contact en hoe wordt dat contact ervaren? Vraag om iets te vertellen over het bestelproces, de producten of diensten die afgenomen worden en de eventuele klachtenafwikkeling. Het leven is niet alleen maar ‘roze’ dus er zal ook wel eens iets mis zijn gegaan. Het zegt iets over je imago en kwaliteit als een klant is gebleven na een misser. Het is natuurlijk ook belangrijk te laten zien hoe je dingen oplost.

Wederzijdse reclame

Vergeet vooral niet om een klant ook over de eigen onderneming te laten vertellen. Hij/zij mag ook beter worden van de klantcase en wederzijdse reclame is geen slecht ding. Stel open vragen en geef de klant voldoende ruimte om te vertellen. Vraag een foto om bij het bericht te kunnen plaatsen. Een leuke foto waar jullie allebei op staan of een foto van de klant waarop ook zijn bedrijf of product te zien is, is altijd een goed idee.

Afgesproken media

Werk het interview uit tot een lekker leesbaar verhaal en laat het de klant nalezen op onvolkomenheden. Soms ziet iets op papier er anders uit dan het klonk. Geef ruimte om wijzigingen door te voeren en plaats het verhaal daarna pas op de afgesproken media. Vraag de klant om de review ook op de eigen socials te plaatsen, dan wordt het bereik vergroot.

Geïnteresseerd in een klantreview maar geen tijd of zin om er zelf eentje te maken? Wil je een tekst die geschreven is door iemand die onpartijdig is, zodat de klant het gevoel heeft helemaal vrijuit te kunnen spreken? Laat de specialisten van Market-it het voor je doen! Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.